Prajitura Pavlova

Prajitura Pavlova este o reteta inventata in cinstea unei balerine rusoaice, Anna Pavlova. Tocmai de aceea, s-a cautat sa se obtina un preparat delicat si pufos, asemenea dansului pe care il practica.

.IMG_3893

Doar ca mie mi se pare ca e facuta dupa chipul si asemanarea oricarei femei.

In prima faza, da senzatia ca nu vrea mare lucru. Zahar pentru a-i indulci viata, otet pentru a o tempera, putina vanilie pentru a-i parfuma ziua. Abia dupa ce ii pui toate acestea pe tava, sau in cazul de fata, in tava, incep fitele. Pai stai, ca vreau mult, dar nu mare, ai mare grija de mine, dar totusi imi doresc sa stau singura si sa meditez, nu vreau sa ma deranjezi peste noapte.

Ce vrea mult? Sa stea in cuptor. Ce nu vrea mare? Temperatura. De unde nu vrea sa o deranjezi? Din mediul sau. Are pretentia de-a o lasa peste noapte in cuptor, sa nu cumva sa indraznesti sa ii deschizi usa, ca dintr-o pavlova frumoasa si tanara, se transforma intr-una esuata si ridata.

La fel ca in cazul multor femei, trebuie sa ai rabdare. Dar, la final, cand tragi linie, iti dai seama ca merita tot acest rasfat.

Pentru ca te cucereste pe viata, de la prima atingere a buzelor.

IMG_3897

Ingrediente:

6 albusuri

250 g zahar

3 linguri amidon

2 linguri esenta vanilie

1 lingura otet

1 praf de sare

300 ml frisca

Fructe pentru decor (proaspete sau congelate, dupa preferinta)

Trebuie avuta mare grija la separarea albusurilor pentru ca orice picatura de galbenus poate ruina prajitura. De asemenea, eu am spalat foarte bine bolul in care am batut albusurile, inclusiv cu zeama de lamaie, pentru a indeparta orice urma de grasime.

Albusurile se bat cu sare pana devin spumoase. In acest moment, vom adauga otetul si vom continua inca 5 minute sa mixam. Apoi, incepem sa adaugam cateo lingurita de zahar. Zaharul va fi adaugat in pasi mici, nu se va pune urmatoare lingurita de zahar pana ce prima nu s-a topit in compozitie. Dupa ce terminam partea cu zaharul, adaugam amidonul si continuam sa mixam alte 3 minute. La final, se adauga esenta de vanilie si, daca ati mixam suficient, adica minim 20 de minute, ar trebui sa aveti o compozitie lucioasa si tare. Si extrem de lipicioasa. Recunosc ca eu n-am facut poze in timpul „operatiunii” intrucat nu am considerat ca e mare lucru de aratat, practic, mixezi niste albusuri. Pe de alta parte, e si destul de dificil, trebuie sa te concentrezi pe ceea ce ai de facut. Sa nu lasi timp albusurilor sa respire.

Tocmai de aceea, cand ai terminat de realizat compozitia, ar trebui sa ai cuptorul preincalzit la 100 de grade Celsius.

Compozitia trebuie pusa obligatoriu pe foaie de copt, altfel, indiferent de tava folosita, nu vei reusi sa o desprinzi intreaga.

Compozitia poti sa o asezi cum iti place. Forma ei clasica este una rotunda. Eu, spre exemplu, am facut una rotunda, cu diametrul de 26 cm, dar am mai facut si cateva mai mici, carora le-am dat ce forma am vrut. Pentru cea mare, m-am folosit de inelul unei tavi detasabile pentru a-i da o forma exacta. De asemenea, daca nu ai o astfel de tava, poti sa desenezi cu creionul un cerc pe spatele hartiei de copt si sa asezi bezeaua astfel incat sa nu depasesti acea limita.

Din momentul in care ai pus-o in cuptor, nu il mai deschizi!

Eu am pus-o pentru 50 de minute la 100 de grade, iar alte 50 de minute am tinut-o la 90 de grade.

Dupa ce trec aceste minute, tot nu deschizi usa cuptorului. Daca este posibil, o lasi peste noapte, daca nu, minim 2 ore. Trebuie sa se raceasca in totalitate in cuptor. Altfel, se va lasa si nu va avea deloc un aspect placut.

Vei obtine un blat din bezea crocant la exterior si pufos in interior.

IMG_4071

Dupa ce ai scos-o din cuptor, totul e simplu. Ii adaugi un strat de frisca cam de aceiasi grosime cu cea a blatului de bezea, apoi o decorezi cu fructe. Cu acele fructe care iti plac tie. Atat pentru aspect, cat si pentru ca acestea vor mai lua din dulceata prajiturii.

Prajitura nu se va pastra la frigider, umezeala fiind cel mai mare dusman al ei. Este de preferat sa fie tinuta intr-un dulap bine inchis.

IMG_3906

Ca o concluzie, cu tipul acesta de prajitura iti trebuie rabdare. Rabdare care iti este rasplatita de la prima pana la ultima lingurita, fiind un preparat extraordinar. Atat de frageda si delicioasa este bezeaua, incat data viitoare intentionez sa o mananc simpla, fara frisca, fara fructe.

Chef de bucatarit s-aveti!

Reclame

3 gânduri despre „Prajitura Pavlova

  1. Multumesc, tanara si scumpa doamna, pentru descrierea pasilor facuti si retetei folosite in prepararea minunatei tale prajituri…..Recunosc, am mai citit, multe retete ale , asemanatoare intre ele ca si cantitati si ca si mod de lucru, dar, am asteptat sa vad, pe care dintre ele, ai ales, sa o folosesti, sa fiu sigura de rezultat….Cu toate, ca am o varsta, nu toate retetele mi-au reusit…..fiecare reteta, are micul ei secret….Imi doresc, sa incerc si eu, pentru ca am un baiat, care iubeste dulciurile ca si Valentin….Esti o gospodina desavarsita….felicitari…..si ca de fiecare data, va spun din toata inima…SUNTETI MINUNATI IMPREUNA !!!!!

    Apreciază

  2. Scumpo,arata extraordinar!Dar ,cum nu sunt o impatimita a dulciurilor,mai mult….dar muuuuult mai mult,iti admir eseul crosetat pe baza retetei!Esti frumoasa,inteligenta ,modesta,gospodina….si talentata in condei!Fii fericita! S-aveti o primavara frumoasa,copii cuminti!

    Apreciază

  3. Arata minunat si imi imaginez cit este de gustoasa. As fi vrut sa fiu in locul lui Valentin sa maninc din ea. Asteptam noi retete caci avem ce invata de la tine.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s